How to… start

Laat mij over hardlopen praten en ik word direct zo enthousiast dat mijn gesprekspartner uiteindelijk bijna wel moet zeggen dat hij of zij ook wel eens wilt beginnen met lopen. Wie weet komt dat door angst voor mijn extreme zendingsdrang, maar voor wie oprecht wilt beginnen: ga! In deze how to lees je hoe je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt om een start te maken.

Koop goede schoenen
Je oude tennisschoenen afstoffen voor een rondje park is geen goed idee. Ten eerste lopen ze lang niet zo soepel als een vers paar echte hardloopschoenen, ten tweede heb je meer kans op blessures als je op versleten zolen rent. Het is een flinke uitgave, maar het maakt het hardlopen wel veel ‘echter’ en je hebt een extra reden om te gaan (namelijk de kosten eruit lopen). Voor de vrouwen is een sportbh trouwens ook geen luxe. Je kunt een goedkoop model vinden bij Hema of Zeeman. Daar verkopen ze ook vaak strakke topjes die je eroverheen kan aandoen voor extra ondersteuning. Zo hoef je niet direct het duurste van het duurste aan te schaffen. Maar geloof me: een fijne bh maakt de kilometers echt stukken lichter.

Lees!
Van blogs tot tijdschriften, er wordt enorm veel geschreven over hardlopen. Verhalen van medelopers kunnen inspireren en motiveren. Als ik in de Runner’s World duik heb ik gelijk zin om weer te gaan lopen. Ook handig voor luie dagen: deze TEDtalk over hardlopen, of running quotes in je timeline.

Houd je doel voor jezelf
Vreemd, maar waar (als we de onderzoeken moeten geloven): het schijnt dat je minder snel geneigd bent een doel echt te behalen, als je daarvoor al aan iedereen verkondigd hebt dat je iets gaat doen. Door het te vertellen roep je het gevoel bij jezelf op alsof je je doel al bereikt hebt en daardoor hoef je het niet meer echt te doen om die blijdschap te voelen. Het is trouwens ook wel toffer om te kunnen zeggen dat je voor het eerst vijf kilometer achter elkaar hebt gelopen in plaats van vertellen over je twee minuten rennen, drie minuten lopen.

Zoek een passend schema
En probeer je er zoveel mogelijk aan te houden. Zo loop je niet te hard van stapel en heb je een stok achter de deur om toch naar buiten te gaan als je geen zin hebt. Ik heb er een naast m’n spiegel hangen en als ik gelopen heb schrijf ik naast de run hoe het ging. Een soort mini hardloopdagboek vol prestaties om trots op te zijn.

Houd het leuk
Veel mensen vinden hardlopen stom, omdat ze het heel hard moeten van zichzelf. Tijdens het lopen zijn ze vooral bezig met snelheid en of ze wel ver genoeg gaan. Als je net begint zijn die twee factoren helemaal niet belangrijk. Rustig opbouwen en genieten zorgen er juist wel voor dat je het lang volhoudt. Maak het lopen dus zo fijn mogelijk met je favoriete muziek en een lange, warme douche na afloop. Taart bij je eerste drie kilometer en een nieuw jasje bij de eerste vijf kunnen ook helpen.

Download een app
Er zijn allerlei handige (gratis!) apps die het lopen leuker maken. Ze meten je afstand, laten je route zien op een kaartje en vertellen je welke kilometer je het hardst liep. Tijdens de cooling down (zover ik die doe) kijk ik dit graag even terug. Het zien van een stijgende lijn in je prestaties is motiverend. Zelf loop ik met Nike+. Misschien niet de beste onder de hardloopapps, maar wel gebruiksvriendelijk en tof. Zo kan je je tijdens een zware run live laten aanmoedigen door je facebookvrienden. Bij elke like hoor je applaus in je oor. Whoop whoop!

Het is geen wedstrijd
Raak niet ongemotiveerd van mensen die ‘beter’ zijn. Hardlopen doe je voor jezelf en iedereen heeft een eigen doel en een daarbij passende afstand en snelheid. Dat is juist een van de mooie dingen van het lopen. Laat die snelle lopers lekker aan je voorbij gaan en take it slow. Mocht je doel zijn om ooit heel hard te gaan, dan komt jouw tijd echt nog wel.

Zoek een buddy
Mocht je het niet zo hebben op alleen sporten, dan kan een buddy helpen. Van (buur)hond, tot goede vriend of Evy (een podcast die je de door de eerste kilometers helpt), er is vast iemand die je kunt overhalen om eropuit te gaan.

Ready? Set. Go!

Ready? Set. Go!

Advertentie

3 thoughts on “How to… start

  1. Perfect berichtje ook voor de ervaren renners die een pauze hebben gehad door een blessure. 😉 heb er weer helemaal zin in.. Met een nieuw schematje kom ik en ieder ander er wel weer.

  2. Pingback: Handleiding voor de thuisblijver | Words To Run By

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s