#02 Je schema

Let’s kick some Dam!

Je schema is je best vriend en tegelijkertijd een bitch. Houd je je aan dit overzicht met nu nog vrij onbekende woord- en getalcombinaties, dan kan het zomaar zijn dat je moeiteloos die 16.1 kilometer loopt. Sla je regelmatig loopjes over of besluit je lekker wat extra te gaan trainen, dan zou 22 september nogal naar kunnen eindigen. Al weet je nog vrijwel niets van lopen, met discipline kom je een heel eind.

Wat is het plan de campagne? Vind een schema dat aansluit bij jouw doel en hang het ergens op. Digitaal op je bureaublad, naast je spiegel of op je wc. Ergens waar je het regelmatig ziet. De neuroot in mij vond het altijd fijn om er een groot zwart kruis door te zetten als de training erop zat of er in een paar woorden bij te zetten hoe het ging. Het laat je vooruitgang zien en het is leuk af en toe iets terug te lezen. Je kunt er ook nog een soort spaaractie aan koppelen als je het goed doet op beloningssysteempjes. Vijf trainingen op rij is taart van Holtkamp, tien trainingen is een dagje Spa, vijftien trainingen dat mooie hardloopjasje, zoiets.

Je schema is je gezellige motiverende trainer op papier, maar tegelijkertijd hangt hij je ook aan te staren vanaf de muur terwijl je heel-heel erg in je joggingbroek op de bank wil hangen. Hij pusht je de kou in en je bed uit op hele vroege ochtenden. Serieus nare regen, een drukke werkdag, je moeders verjaardag, ik ken de smoezen. Maar echt, er zijn maar bar weinig excuses die gelden als het om je schema gaat. Pijn en opkomende blessures zijn zo ongeveer de enige narigheden die je in mag zetten als joker. Voor de rest is het een kwestie van gewoon gaan.

Het schema
Welk schema bij jou past hangt af van het doel dat je wilt bereiken. Wil je de race gewoon uitlopen in wat voor een tijd dan ook, of wil je wel een bepaalde tijd neerzetten of een collega eruit lopen? Denk hierover na, Google en kies een fijn schema uit. Begin je nog maar met lopen of wil je het weer heel rustig oppakken, dan zou je onderstaand schema kunnen proberen.

In het schema zie je eerst de tijd staan die het je gaat kosten om de training te lopen en daarna vind je waaruit de training is opgebouwd. Tijdens je wandelminuten kun je wat bijkomen, maar probeer wel in een aardig tempo door te lopen zodat je niet afkoelt. Je hoeft je niet per se aan de aangegeven dagen te houden (mocht je bijvoorbeeld liever op woensdag en vrijdag lopen), zolang je maar wel altijd een rustdag inplant.

Week 1 
Zaterdag of zondag 1/2 juni
24 minuten: 4 x de set 4 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen

Dinsdag 4 juni
34 minuten: 4 x de set 5 minuten hardlopen, 3 minuten wandelen

Donderdag 6 juni
28 minuten: 2 x de set > 6 minuten hardlopen, 3 minuten wandelen, 3 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen

Week 2
Zaterdag of zondag 8/9 juni
30 minuten: 5 x de set 5 minuten hardlopen, 5 minuten wandelen

Dinsdag 11 juni
30 minuten: 2 x de set > 6 minuten hardlopen, 3 minuten wandelen, 4 minuten hardlopen, 2 minuten wandelen

Donderdag 13 juni
30 minuten: 3 x de set 6 minuten lopen, 4 minuten wandelen

Let’s godio! 

One thought on “#02 Je schema

  1. Pingback: #04 Morning Run | Words To Run By

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s