#03 Snelheid

Let’s kick some dam!

Al heet zo’n georganiseerde loop zoals de Dam tot Dam ook wel een race, als je ‘m voor het eerst loopt hoeft tijd helemaal niet belangrijk te zijn en eerder finishen dan je buurman in je startvak al helemaal niet. Mijn doel voor de eerste DtD was dan ook de 16.1 kilometer uitlopen, tijd speelde geen enkele rol.

Toch snap ik dat je onzeker wordt over je tempo en er graag meer over wilt weten. Wat een gemiddelde snelheid is bijvoorbeeld, of binnen welke tijd je die 16.1 kilometer uit moet lopen van de organisatie. Echt druk hoef je je hier gelukkig niet over te maken. Officieel staat er 2 uur voor, maar dit geldt alleen als je als allerlaatste start. Start je meer aan het begin (in de wat vroegere startvakken) dan heb je dus meer dan 2 uur de tijd. Ook al heb je dit misschien helemaal niet nodig, het kan soms een geruststellende gedachte zijn.

Een gemiddelde ‘goede’ snelheid is moeilijk aan te geven. Ik ren nu op mijn gemak een kilometer in zes minuten (dat is dus tien kilometer per uur), maar tijdens mijn eerste Damloop was dat wel anders. Toen deed ik zo’n zeven minuten over een kilometer. Aangeven hoeveel minuten je over een kilomter doet is trouwens gebruikelijk in de hardloopwereld. Je noemt dit je pace en allerlei apps (Runkeeper, Nike+) en hardloophorloges kunnen jouw gemiddelde pace uitrekenen en laten je aantal minuten per kilometer ook los zien. Handig, want zo krijg je zicht op je loopstijl. Kom je erachter dat je snel start, maar op het eind enorm inzakt, dan weet je dat je op het begin wat terughoudender zou moeten zijn. Gelijk lopen en het liefst op het eind nog kunnen versnellen is het streven.

Bedenk tijdens het trainen dat je goed bezig bent zolang je nog op relaxte manier een gesprek kunt voeren. Je houdt dus altijd een heel rustig tempo aan. Gaat het lekker, dan kun je natuurlijk een stukje versnellen, maar de basis moet goed vol te houden zijn. Wat je pace dus moge zijn, je ademhaling is een goede raadgever.

Kick some Dam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s