Run free

Er was een tijd (laten we zeggen: de afgelopen vier jaar) dat ik nogal streng voor mezelf was tijdens het lopen. Niet stoppen tussendoor, targets halen, steeds sneller worden, dat soort gedoe. Misschien komt wijsheid toch met de jaren en misschien is het gewoon de hitte, maar de laatste tijd is die druk wat afgenomen.

Door de zomerse temperaturen kwam het tijdens afgelopen runs vaak voor dat ik even het water in dook. Iets wat niet bepaald met mijn eerdere strategie overeenkwam. 20 kilometer rennen is 20 kilometer rennen, achterelkaar! Niet met lopen, liggen of chillen op welke manier dan ook tussendoor. Het was nu alleen zo heet dat ik wel moest om het op een normale manier vol te houden.

Het bleek zo ontzettend fijn te zijn dat ik nu eigenlijk niets anders meer wil. En waarom ook niet? Mijn loopmeters zijn mijn meters. Ik beslis wat er gebeurt. Dus waarom zou ik zo hard zijn voor mezelf? Een van de redenen is waarschijnlijk de Nike+ app. Zo vaak hoor ik opmerkingen als ‘maar dan gaan m’n stats naar beneden’ of wat dacht je van lopers die verkeerd gemeten runs van drie kilometer niet willen deleten, omdat de kilometerstand dan achteruit gaat (ik was ook zo, no worries!). Ik hou van de app (echt enorm!), maar wat een onzin eigenlijk dat we ons er zo door laten leiden. Lopen doe je uiteindelijk voor jezelf toch? Niet om de beste uit je vriendenlijst te zijn.

Sinds die paar frisse duiken heb ik daarom besloten dat dit mijn nieuwe aanpak wordt. Relaxt lopen. Geen druk om kilometers te maken of bepaalde snelheden te halen, gewoon lekker rennen. Durven stoppen tussendoor voor een mooie foto en niet geïrriteerd staan hupsen bij een verkeerslicht met m’n vinger op de pauzeknop. Dat zegt trouwens niet dat ik niet meer sneller wil worden of korter ga lopen, juist niet. Het hoeft alleen niet zo gedwongen meer.

De komende tijd loop ik dus meer relaxt en af en toe zonder telefoon. Dan voeg ik maar een keer geen nieuwe afstand aan mijn maand toe met Nike+. Who cares? Run free!

Who cares about stats? Run free!

Advertentie

4 thoughts on “Run free

  1. Heel erg herkenbaar. Ik mocht ook nooit stilstaan of even wandelen van mezelf. Altijd sneller en verder willen lopen dan de keer ervoor. Maar als ik tegenwoordig tussen het lopen door even een foto wil maken, dan zet ik m’n Nike app gewoon op pauze en doe ik het gerust! Dan sta ik maar even stil, wat maakt het uit. De volgende stap is misschien wel een keer helemaal zonder Nike lopen.. 😉 Hoe gaat het met de marathonvoorbereiding?

      • Mooi zo! Ik ben aan het trainen voor de Dam tot Dam en m’n tweede halve marathon (die van Amsterdam). En in november doe ik weer mee aan de Zevenheuvelenloop (aanrader! Inschrijven kan nog). Succes!

  2. Hoe herkenbaar! Altijd maar door, door, door. Ook hier begint het langzaamaan anders te worden. De nieuwe aanpak zal zeker ingaan als ik weer start met mijn hardlooprondjes. Nu een periode gedwongen rust.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s