Soja gezond? NEE

Op Twitter vroeg iemand zich af of soja nou wel of niet gezond was. N E E stuurde ik terug en ik zei erbij dat ik er nare ervaringen mee had. De betreffende persoon vroeg of ik er een stukje over wilde schrijven. Ik dacht eerst aan een persoonlijk relaas dat ik via de mail kon sturen, maar daarna bedacht ik me ineens: nee, dit is iets wat ik op mijn blog moet zetten. Het gaat dan wel niet diret over hardlopen, maar ik schrijf tenslotte ook regelmatig over een gezond eetpatroon en jammer genoeg denken nog steeds veel mensen dat sojamelk daar goed in past. Daarbij wil ik dit juist delen met anderen om te laten zien wat het met mij heeft gedaan. Nou, komt ‘ie:

Hoe zit het?
Vorig jaar rond deze tijd leerde ik het boek ‘de Voedselzandloper‘ kennen van auteur Kris Verburgh. Ik was direct om en besloot om te stoppen met melk drinken en minder brood te eten. Dat stoppen met melk was nogal een ding. Elke dag stond er een medium latte op mijn menu en daar was ik behoorlijk aan verslaafd. Gelukkig was daar soyamelk. Verkrijgbaar in elke Coffeecompany, dus lekker makkelijk om op over te stappen. Eerst vond ik het maar niets, maar na een paar lattes begon ik de zoete smaak zelfs lekker te vinden. Kris Verbugh pleit ook voor een havermoutontbijt, dus daar begon ik ook mee. Uiteraard met sojamelk.

Ik ging een tijdje na deze switch naar Londen. Daar lette ik niet zo streng op mijn eten. Fish and chips, burgers met frietjes, een Engels ontbijtje, al wat ongezond was kwam langs. Mijn havermoutontbijt met sojamelk hield ik echter netjes in stand. Net als de sojalatte. Ik kreeg last van onderhuidse ontstekingen in mijn gezicht (een soort pukkels 2.0) en gaf de schuld aan mijn eetpatroon. Vind je het gek? Dacht ik. Al dat vette eten, dat was natuurlijk niet goed voor me. Los van een gezicht vol narigheid kwam er nog iets vervelends om de hoek kijken. Ik werd opeens niet meer ongesteld. Nou is mijn cyclus zo regelmatig als maar kan, dus dit vond ik behoorlijk creepy.

Samen met één van mijn collega’s had ik het altijd over gezond eten en interessante boeken. Ze vertelde mij vlak daarna dat haar ongesteldheid maar niet wilde stoppen en dat ze dacht dat het van de sojamelk kwam. Ineens ging er een enorme bel bij mij rinkelen. Zou de uitstel van mijn menstruatie dan komen door soja? Ik besloot er direct mee te stoppen en ja hoor, ik werd ongesteld en langzaam herstelde mijn huid zich (overigens niet tot een prachtig glad exemplaar hoor. Nog steeds vol oneffenheden, maar in ieder geval zonder die pijnlijke bulten).

Ik vertelde dit verhaal later aan een hardloopvriendinnetje (gelukkig! toch nog iets met hardlopen!) en ze reageerde vol herkenning. We hadden direct een vurig gesprek over dat zij hier ook last van had gehad en wat soja wel niet met je kon doen. Een slechte huid, problemen met haar menstruatiecyclus. Ze had precies dezelfde klachten. Omdat het nogal persoonlijke dingen zijn, deel je het alleen niet zo snel met anderen. Toen ik dit verhaal ook van haar hoorde besloot ik om echt nooit meer soja te drinken. Ookal was ik het ondertussen echt gaan waarderen.

Hoe dan?
Geen idee! Ik ben geen expert, maar dit artikel legt er meer over uit. Het schijnt iets te maken te hebben met de aanwezige fyto-oestrogenen in de sojamelk. Het kan zijn dat ik hier extreem slecht op reageerde en dat het een grote uitzondering is, maar gezien de twee andere verhalen van vriendinnen die dicht bij mij staan heb ik er zo mijn twijfels over. Mijn vriend (die ook een lange tijd barista was) beweert zelfs dat vrouwen die sojamelk bij hem bestelde, vrijwel altijd een hele slechte huid hadden. Iehk…

Wat nu?
Oké, je drinkt geen sojamelk meer en wilt wel lattes blijven drinken en havermoutpap eten. Hoe dan? Wat betreft de pap is het heel simpel. Ik gebruik amandel- of havermelk en in exotische buien rijst-kokosmelk (oh yeah). Wat betreft de lattes ben ik eerst hard gaan afkicken. Heel af en toe een kleine latte, is sowieso al beter dan elke dag een medium bak. Nu drink ik ook veel filterkoffie en espresso’s en dat went snel. Af en toe neem ik een flat white. Altijd netjes een kleintje en lang niet meer elke dag. Voortaan loop ik met een grote boog om de sojamelk heen.

Naar aanleiding van dit artikel kreeg ik ook de volgende link doorgestuurd met interessante informatie. Als je meer wilt lezen over dit onderwerp een aanrader

Advertentie

18 thoughts on “Soja gezond? NEE

 1. Ik heb ook wel eens gelezen dat mensen die niet goed tegen koemelk kunnen, een vergelijkbare reactie hebben op soja. Je kunt idd beter notenmelk nemen. Maar dan wel goed kijken of het niet gezoet is. Ik heb vaak de rijst/kokosmelk van provamel. Smaakt niet echt naar kokos of rijst.

 2. Pingback: Eerlijk over eten - Wat zij zegt

 3. hey, een wetenschappelijke toevoeging aan je statement ;-):

  Inname van een hoge verhouding Omega-6 vetzuren ten opzichte van Omega-3 vetzuren kan ontstekingen in de hand werken, waaronder ontstekingen van verstopte talgklieren. Soja is erg rijk aan omega-6.

  Melk kan ook puistjes erger maken, maar dat komt niet door het ontstekend effect, maar het verhogen van je suikerspiegel. Dit zorgt voor aanmaak van hormonen die effect hebben op het ‘afsterven’ van je huidcellen. De dode huidcellen verstoppen vervolgens de talgklieren. Dit kan gaat ontsteken (hoeft niet) et voila en dikke vette puist :).

  Zie hier voor een heel interessant (wetenschappelijk) artikel dat gaat over dieet en puistjes. Soja wordt niet bij de naam genoemd, maar ze hebben het wel over w-3 en w-6 fatty acids (= omega 3 en 6 vetzuren): http://www.direct-ms.org/pdf/EvolutionPaleolithic/Role%20of%20diet%20in%20acne.pdf

 4. Nog een vervolg op dit stuk: vandaag kwam er een meisje naar mij toe met de vraag of ik dat stuk over soja geschreven had. Ze vertelde mij dat ze al 1.5 jaar last had van de klachten die ik beschreef. Huisartsbezoeken, crèmes smeren, zelfs naar een magnetiseur: helemaal niets hielp. Na het lezen van mijn post stopte ze met haar medium sojalattes en nu (een week later) is ze een groot deel van haar klachten al kwijt. BIZAR. Wanneer komt er eindelijk eens een groot onderzoek naar die troep?

 5. Geef mijn inderdaad maar gewone halfvolle koemelk, daar is niets mis mee. Ik verbruik al vier tot vijf jaar ongeveer iets meer dan 1 liter melk per dag en ben perfect gezond. 🙂

 6. mijn ervaringen met soja liggen heel anders, juist positief. Geen enkel negatief effect gemerkt, gevoeld, gezien. Drink het al 3 jaar, idd ipv melk cappucino. Mijn huid ziet er juist super goed uit! Kan het zijn dat het aan leeftijdsverschil ligt? Ik ben al ver over middelbaar en jullie lijken mij jong. Is hier iets over bekend, over inname soja mbt periode in je leven?
  hartelijks!
  Marja.

  • Hier ook een reactie: ik ben 58 jaar en ben ook overgestapt op soja omdat dit goed zou zijn in menopauze. Vervolgens hevige hartritmestoornissen gekregen met zelfs opname in Z-H . Ook na jaren twee keer ongesteld in korte tijd,
   Alles onderzocht: teveel koffie? Stress? Enz. Nu twee maanden later zonder soja, nooit meer HRS gehad . Nooit meer soja voor mij. En dan heb ik het nog niet gehad over al de angsten en onrust die het gaf. Gevaarlijk stofje dat soja…. fyto oestrogenen hebben absoluut veel invloed.

 7. Bedankt voor je reactie Marja. Interessant idee: dat het ook met de leeftijd te maken zou kunnen hebben. Ik heb er vooralsnog niets over gelezen, maar ik vind het sowieso moeilijk om goede wetenschappelijke informatie te vinden over dit onderwerp. Het enige wat ik nu weet is dat dit mijn ervaring is en dat er meer vrouwen in mijn omgeving last van dezelfde klachten hadden door soja. Het zal natuurlijk heel erg persoonlijk zijn hoe je op de melk reageert, maar ik hoop toch dat dit verhaal wat bekender wordt en soja met iets meer argwaan bekeken wordt. Dan kan iedereen een bewust besluit nemen om het wel of niet te drinken, Het wordt nu nog te veel gepromoot als gezond voor iedereen

 8. @Marja Wouters en @nydia, in het kader van mijn php-cursus kwam ik tot de ontdekking dat ik teveel oestrogenen in mijn lijf heb en dat ik sojaproducten moet vermijden..waar ik dacht dat het wel mee zou vallen met producten als sojayoghurt, besloot ik toch even te zoeken op internet. Wat blijkt; die fyto-oestrogenen zijn de boosdoener! Mijn gehalte is veel te hoog mede door deze ‘zooi’. Maar wat ik ook las is dat dit voor vrouwen in en na de menopauze er juist baat bij kunnen hebben omdat hun natuurlijk oestrogeenlevel lager ligt (natuurlijk verloop). Jammer genoeg zit er in soja nog veel meer dingen die niet zo goed zijn voor je lichaam. Dit zijn natuurlijke stoffen van de sojaboon om zich zelf te beschermen. Lees hier het hele artikel…
  http://jenaidavanwijk.com/10-redenen-waarom-soja-ongezond-is/

  Wat ik met name verbazingwekkend vond was de hoeveelheid oestrogenen die baby’s binnen krijgen wanneer zij sojamelk drinken (de hoeveelheid van 5! anticonceptiepillen)

 9. Pingback: De Runner’s World vrouwengids | Words To Run By

 10. Ik ben zo blij dat ik dit artikel heb gevonden! Al een tijdje is mijn huid opeens slecht, en niet echt uitknijpbare puistjes maar rode bulten, kleine ontstekingen! Het enige wat ik in mijn voedingspatroon heb veranderd de afgelopen tijd is melk vervangen door soja. Kan bijna niet anders dus.. Ik ben vandaag meteen gestopt met soja melk drinken, maar hoelang zal het ongeveer duren voordat mijn huid er weer ‘normaal’ uit ziet?
  Groetjes!

 11. Wat een eye-opener! Thanks voor het plaatsen van dit artikel. Ik dacht er goed aan te doen melk te vervangen door sojamelk en begreep maar niet waarom mijn huid de laatste tijd slechter werd. Ben gestopt met soja en mijn huid wordt weer rustiger . Bizar…

 12. Ik zit onder de bulten en pukkels sinds ik Alpro Soya yoghurt eet. Ik wist maar niet waar het vandaan kwam en ik maar denken wat is er veranderd in mij eetpatroon…Zo zie je maar. Fijn dat ik niet de enige ben!! Heb dit in het verleden ook bij Yakult gehad.

 13. Ik eet al een jaar of 3 elke ochtend havermout met sojamelk, en sindsdien is mijn menstruatie heel onregelmatig geworden (terwijl ze ervoor erg punctueel was), de laatste maanden blijft ze zelfs volledig weg. Ik dacht dus dat ik in de overgang was gekomen (ik ben 46). Maar na het lezen van dit artikel ga ik toch eens proberen om de sojamelk achterwege te laten en te zien wat er gebeurt!

  Ik ontdekte ook dit artikel dat verklaart waarom sommige vrouwen wel last hebben van soja en andere niet!
  https://dekennisvannu.nl/site/artikel/Onvruchtbaar-door-soja/6574
  “ongeveer 10 procent van de bevolking heeft het syndroom van Gilbert. Meestal zonder dat te beseffen. Bij hen werkt glucuronosyltransferase wel, maar minder goed. Dus is het aannemelijk dat bij hen de fyto-oestrogenen langer in het bloed blijven hangen. En als een vrouw dan erg veel soja eet, of zelfs geconcentreerde fyto-oestrogenen uit soja, dan zou dat tijdelijk onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s