#18 Oops

Let’s kick some Dam!

Negen fouten die jij vooral NIET gaat maken bij de Damloop

Je heel druk maken over slaap
Mocht je wat stress voelen de nacht voor de race, dan kan het lastig zijn om lekker in slaap te vallen. Maak er vooral geen groot punt van, dan maak je het alleen maar erger. Daarbij schijnt je nachtrust van vrijdag op zaterdag belangrijker te zijn dan die de nacht voor de wedstrijd.

Te weinig eten van te voren
Door zenuwen is het misschien ook lastig om jezelf vol te laden met een stevig ontbijt. Het is daarom goed om de avond van te voren in ieder geval goed gestapeld te hebben. Een pasta party met mede lopers kan dus geen kwaad. Op de dag zelf is het dan iets minder erg als eten niet zo lukt. Je lievelingsontbijt maken (pannenkoeken! wentelteefjes!) kan ook helpen.

Te warme kleding aandoen.
Ga voor shorts en korte mouwen. De voorspellingen zijn goed en al lijkt het wat fris, eenmaal aan het lopen krijg je het vanzelf wel wam (zo niet, misschien kun je dan je tempo iets omhoog gooien).

Niets drinken onderweg
Omdat je er tijd mee denkt te besparen, omdat je denkt dat het niet nodig is, omdat je nog nooit gedronken hebt tijdens het lopen. Welke reden je ook hebt: ik leerde ooit van mijn trainer dat je tijdens wedstrijden beter geen waterpunten kunt overslaan. Af en toe een sportdrankje aanpakken kan trouwens ook geen kwaad.

Iets nieuws uittesten
Nieuwe schoenen. Voor het eerst met een waterbelt lopen. Een totaal ander ontbijt dan wat je vaker eet voor het rennen. Het kan verleidelijk zijn om iets te testen, maar het kan flink mis gaan. Een goed voorbeeld hiervan is mijn waterbelt-ervaring tijdens mijn eerste marathon. Wat betreft eten is het slim om iets te eten waar je vaker op hardgelopen hebt. Dan weet je dat het bij jou werkt en krijg je niet opeens last van rare klachten tijdens het lopen.

Veel te snel starten
Er zijn trommels, dikke rijen met aanmoediging en heel veel snel lopende mensen bij de start. Houd je toch een beetje in. Je duikt direct de tunnel in en gaat lekker naar beneden, maar je moet daarna ook nog omhoog (en dan nog 15 kilometer rennen). Iets harder is niet zo erg, maar jezelf stuk lopen is zonde.

In de weg lopen
De één gaat voor een PR op de 10 mijl, de ander kan zijn of haar tijd niets schelen. In welke categorie je ook thuishoort, let een beetje op elkaar. Loop je niet al te hard, probeer rechts aan te houden en loop je in een groepje, probeer dan op te letten dat jullie nog wel ingehaald kunnen worden. Voor de snelle Jelles: niet iedereen komt naar de Damloop voor een record. Houd het vooral gezellig.

Te vroeg versnellen
Een klassieker die veel Dam tot Dammers ooit gemaakt hebben. Dit komt omdat er al een boog over de weg in Zaandam staat terwijl dat nog niet de finish is (en het dus wel zo lijkt). Er staan bordjes langs de weg die aangeven hoeveel laatste meters je nog moet. Houd die een beetje in de gaten en je maakt de fout niet.

Constant op tijd focussen
Ik zeg dan wel dat je niet te vroeg moet versnellen en langzaam moet starten, maar constant op je gemiddelde tijd letten is nou ook weer niet nodig. Vorig jaar liep ik de 16.1 kilometer vooral op gevoel. Door niet naar de tijd te kijken wist ik ook niet dat ik veel harder ging dan normaal. Dat kan een lekker gevoel zijn, maar voor mij vooral ook een reden om wat af te remmen, in de angst dat ik te hard ga en de finish niet haal (waarschijnlijk een irreële angst, maar toch). Deze keer wil ik dan wel onder de 1.20 blijven, ik hoop vooral dat ik gewoon lekker loop en het naar mijn zin heb.

Let's kick some Dam!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s