Fat maar Fit

Mocht jij toevallig die lezer zijn die al een tijdje wilt beginnen met hardlopen, maar denkt dat ‘ie daar te dik voor is (of misschien wel te oud of niet sportief genoeg, of wat dan ook), dan heb ik hier een fijn inspirerend voorbeeld voor je: Mirna Valerio. (Ultra)marathonloopster en trail runner met een maatje meer. En vergeleken met de typische ultraloper zelfs heel wat maatjes meer.

In dit artikel op Runnersworld.com vertelt Mirna dat ze regelmatig te maken heeft met vooroordelen. Mensen denken dat ze na het rennen liters ijs zit weg te lepelen op de bank en dat ze het met haar gewicht vast vreselijk vindt om die afstanden af te leggen. Het klopt allemaal niet en ondanks al het commentaar rent ze lekker verder. Ze vindt hardlopen fantastisch, eet gezond en houdt van haar lichaam. Ze is misschien wel ‘fat’ zoals ze het zelf noemt (haar blog heet Fat Girl Running), maar tegelijkertijd ook fit.

Gezond leven en veel sporten hoeft namelijk geen size zero te betekenen. “We understandably spotlight the biggest losers, the people who drop 100 pounds and turn their lives around. But there are countless others who, despite exercising and following a high-quality diet, can only whittle their BMI to a certain point. They need to learn to live healthfully with the disease of obesity, rather than make themselves miserable trying to ‘cure’ themselves of it.” aldus de oprichter van het Obesity Prevention Center in Boston.

Daarbij wilt slank zijn ook niets zeggen over hoe gezond je bent. Hoe vaak zie ik op Instagram geen oreotaarten en Ben & Jerry’s voorbij komen bij ‘fit girls’? Ja je bent dun en je eet je kapot aan ongezond voedsel. Nu weten we het wel. Ik ben de eerste die toegeeft dat het BurgerBar-personeel mijn bestelling uit het hoofd weet en kan een reep TonyChocolonely ook niet altijd weerstaan, maar uiteindelijk ben ik mij er ook van bewust dat dit absoluut niet gezond is en vind ik ook niet dat er zoiets moet ontstaan als ‘glorification’ van ongezond eten door fitte, dunne mensen. Je mag dan wel maat 36 hebben (en natuurlijk is af en toe iets ongezonds eten helemaal niet verkeerd!), maar wat mij betreft hoef je het niet zo te etaleren. Gezond leven vind ik namelijk veel inspirerender dan dun zijn. Er is niets mis met vrouwelijke vormen en je dieet zou over vezels en voedingsstoffen moeten gaan in plaats van over die suffe calorieën*.

Veel liever zie ik dus Mirna die met haar lichaam deze prestaties weet neer te zetten en er een gezond voedingspatroon op nahoudt. Daarbij motiveert ze andere vrouwen (al dan niet met obesitas) om ook met sport te beginnen en draagt ze uit dat je moet doen waar je je zelf goed bij voelt. Ook als je niet bepaald in het plaatje past of iedereen er iets over te zeggen heeft. Go Mirna!

De clou is wat mij betreft dus: leef bewust en gezond en wees trots op wie je bent en blij met je lichaam, welke maat je ook hebt. Laat je niet tegenhouden door vooroordelen en doe dat waar jij gelukkig van wordt (en mocht dat nou heel toevallig pizza eten en daar foto’s van plaatsen op je Fit Girl Insta-account zijn, vooruit dan maar).

*wat betreft FitGirls en calorieën tellen: hier twee quotes uit een interview met FitGirl HealthyFans en haar vriend uit de Metro van 14 april 2015: ‘als we ’s avonds nog calorieën overhebben komen de bakken Ben & Jerry’s tevoorschijn’ en: ‘Soms bel ik haar ’s avonds op: ‘schat, hoeveel calorieën heb je nog over? Oh, dan kunnen we nog wel even een pizza bestellen’ of dan gaan we naar de bioscoop en smullen we van popcorn’ 

Mirna's selfies
Dit zijn selfies en dus zijn ze door Mirna Valerio gemaakt. Ik hoop dat ze het oké vindt dat ze nu ook op m’n blog staan
________________

Op zoek naar meer inspiratie? Met Ida Keeling kom je denk ik een heel eind.

Advertentie

3 thoughts on “Fat maar Fit

  1. Goed verhaal. Ik word ook zo moe van al die fitgirls die alleen maar zo dun mogelijk willen zijn of ‘strong’ in hun eigen woorden en niet gewoon gezond. Zelfde gaat op voor de cardio vs. krachttraining/HIIT. Hardlopen is misschien niet de meest efficiënte manier om af te vallen, maar net alsof het alleen maar daarom gaat. Mooi dat er toch nog genoeg mensen zijn die liever gelukkig en gezond zijn dan alleen maar slank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s