10 excuses om niet te lopen (en waarom ze niet geldig zijn)

1. Het regent
Natuurlijk regent het! Wat had je dan gedacht? Capuchon op en gewoon gaan. Het is niet zo dat je na je run nog uren in natte kleding rond moet lopen. Je springt erna toch gelijk onder een warme douche? Dus wat is precies het probleem? Juist door in de regen te rennen krijg ik een episch Rockygevoel en voel ik me achteraf extra stoer. Een fijne bijkomstigheid is ook dat er dankzij de regen veel zuurstof in de lucht is. Verfrissend!

2. Ik heb geen zin
Nee. Ik ook niet altijd. Want in bed blijven liggen/thee drinken naast de kachel/Dexter seizoen 7 kijken zijn allemaal hele fijne dingen waarvan je liever niet wil wegrennen. Maar van lopen word je uiteindelijk ook gelukkig (DopamineEndorfine!) en het is nog goed voor je ook. Wat bij mij helpt is met mezelf afspreken dat ik maar heel even hoef te gaan. Al is het maar twee kilometer. Resultaat is bijna altijd dat ik alsnog een half uur weg ben.

3. Ik ben zo moe
Voel je je vaak moe in de winter? Grote kans dat het komt door een tekort aan vitamine D. En vitamine D haal je vooral uit zonlicht. Juist door niet te lopen (en dus weinig buiten te zijn) maak je het erger. Een kwartier per dag buiten zijn zonder muts en handschoenen – je neemt namelijk vooral vitamine D op via je hoofd en handen – doet al veel goed voor je. Door lopen krijg je overigens sowieso energie. Gaan dus voor die energy boost.

4. Het is saai
Laat je aanmoedigen via de Nike running app, maak een speciale playlist, zoek loopmaatjes, probeer zoveel mogelijk graffiti/kerstbomen/mannen met baarden te vinden tijdens je run, gebruik een app zoals Zombies, run!, ga intervallen, pak de tram/trein/bus en ren het stuk terug, beloon jezelf achteraf met een latte bij je favoriete koffietentje, probeer figure running, doe de Amsterdam Light Festival run.

5. Ik heb geen tijd
Jawel hoor. Dreamteamleden Udjen (4 kinderen) en Caroline (een eigen winkel) hebben immers ook tijd. En je hebt toch ook tijd om the Voice of Holland te kijken of alle foto’s van een via-via-via-vriend te bekijken op Facebook? Tijd kun je eigenlijk altijd wel maken. Sta een half uur eerder op. Neem je hardloopschoenen mee naar werk en ren – een deel – naar huis. Bel al lopend met je moeder (je hoeft toch alleen maar af en toe ja te zeggen). Luister naar een hoorcollege tijdens het lopen. Whatever… gaan!

6. Het is koud
Ooit gehoord van handschoenen en goede running jackets? Met de juiste spullen heb je nergens last van. Ben je een echte koukleum? Warm jezelf op nog voor je naar buiten stapt. Een snelle, hete douche kan helpen. Drink een kop thee, of trek extra warme kleding aan voor je weggaat.

7. Het is zo vroeg donker
Ai, een goede reden. Ik kan me goed voorstellen dat je – vooral als vrouw zijnde – toch even wat minder geneigd bent het park in te duiken als het donker is. Vandaar ook dat je in het donker je route aanpast en op stukken loopt die goed verlicht zijn en waar veel mensen zijn. Je fietst in de avond toch ook nog over die straten? Met een vriend lopen of een stoere hond kan je ook wat meer zekerheid geven.

8. Ik heb geen conditie (meer)
Na die paar weken zonder rondjes is je conditie weg. Of misschien staan sport en jij de laatste jaren sowieso niet op goede voet met elkaar. Thuis zitten gaat daar geen verandering in brengen. Ooit zal je toch (weer) moeten beginnen met het loserschema (zoals ik het zelf noemde toen ik na een lange tijd het lopen weer wilde oppakken) 2 minuten rennen, 1 minuut lopen, that is. Geef het een paar weken en je rent met gemak een half uur. Dat is al VIJF kilometer. Een mooie uitdaging. GO!

9. Ik kijk er tegen op
Probeer er wat minder een groot ding van te maken. Je hoeft er je eten niet direct op af te stemmen of ellenlange warming-ups te doen. Trek je kleren aan – eenmaal aan ben je sneller geneigd echt te gaan lopen – en stap naar buiten zonder teveel gedoe vooraf. Kwartier lopen, kijken hoe je je voelt en als dat goed is maak je er een wat langer rondje van. No pressure, gewoon een stukje lopen.

10. Ik wil alsnog niet
Dan ga je toch lekker niet?

Thumbs up voor als je nu alsnog gaat rennen! GOGOGO!

Advertentie

3 thoughts on “10 excuses om niet te lopen (en waarom ze niet geldig zijn)

  1. Ha Nydia, wat een leuke blog! Schrijf je alles zelf? (sorry…. no offense!)
    Ik neem mijn petje voor je af hoor, voor wat jij ‘lopen’ noemt,
    wat een gedrevenheid! Ok zou trots op je zijn!,
    Liefs van Nicoline

  2. Pingback: Mijn marathongeboden | Words To Run By

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s